NOLLA-EURON SETELIT 

   Matkamuistojen uusi ihmetuote on Ranskan Oberthur-setelipajassa valmistettu 0-euron seteli.

                                                            Aito euroseteli ilman ostovoimaa.


 

Erikoista on, että nolla-setelit painetaan aidolle eurosetelipaperille ja monilla euroseteleiden turva-ominaisuuksilla, kuten vesileima, hologrammi, varmuuslanka, jne. Violetinvärisen setelin koko on 135x74mm, siis vähän 20-euron seteliä isompi. Sarjanumero näyttää ykköspaikalla tilaajamaan kirjaimen ja kakkosella painotalon kirjaimen E. Suomeen tilattujen seteleiden sarjanumero alkaa siis L-kirjaimella, mikä on myös euroseteleiden kansainvälinen Suomi-koodi.   Seuraavat kaksi kirjainta kertovat tilaajan asiakaskoodin ja lopussa löytyy kuusinumeroinen juokseva sarjanumero.

 

 

Ensimmäiset nolla-euron setelit tulivat markkinoille vuonna 2015 Ranskassa. Motiivit olivat ranskalaisia nähtävyyksiä ja tapahtumia. Myös taustapuolella oli kuvattu (ainoastaan) ranskalaisia kohteita. Tilaajia olivat museot, kaupungit ja tapahtumien järjestäjät. ”Billets touristiques”, turisti-seteliksi kutsutut eurot saavuttivat nopeasti laajan levityksen. Jo vuodelta 2015 löytyy yli 90 ranskalaista ja yksi monacolainen motiivi. 2016 valokoima laajentui Belgiaan, Espanjaan ja Saksaan, 2017 tulivat mukaan Alankomaat, Italia, Itävalta, Luxembourg, Portugali, Sveitsi ja Suomi. Taustapuoli muuttui ja kuvaan ilmestyivät muidenkin euromaiden nähtävyydet. 2018 on liittynyt joukkoon : Andorra, Eesti, Irlanti, Japani, Kiina, Liettua, Malta, Slovakia, Slovenia, Tsekki, USA ja Venäjä.

Saksankielisellä alueella 0-euroja kutsutaan yleensä nimellä ”Souvenir-Euro”, siis ”matkamuisto-euro”, sana lukee myös setelissä.

 

 

Ensimmäisen suomalaisen Nolla-euron setelin tilasi 2017 Suomen Rautatiemuseo yhdessä Hyvinkään kaupungin kanssa. Setelissä on ikuistettu Rautatiemuseon "Prinsessa"-veturi numerolla 555 juhlallisesti koristeltuna seppeleellä ja Suomen lipuilla. Hyvinkään kaupungin logo junan edessä julistaa museon kotikaupungin 100 vuoden taivalta rautatiekapunkina.

 

 


MITÄ HYÖTYÄ ?

Myynti : Monessa Euroopan turistikohteessa Nolla-euron setelin menestys on ohittanut postikorttien myynnin.  Postin ja netin kautta tulevat tilaukset välillä ruuhkauttavat turisti-infopisteet ja online-shopit. Monesta setelistä on menossa kuudes tai seitsemäs 5000 tai 10000 kpl. painos. Mahdolliset myyntipaikat ovat Info-pisteet, museot, kirjastot, lippumyyntipaikat ja kioskit. Vilkkaimmille myyntipaikoille on asennettu Nolla-euron seteliautomaatit. Seteli itse ja automaatitkin maksavat ostohintansa nopeasti takaisin ja muodostavat mukavan tulolähteen.

 

 

Julkisuus : Media on erittäin kiinnostunut 0-euron setelin tarinasta (Voiko se olla totta? Mikä tämä oikein on? Aito raha vai huijaus?). Nolla-euron myyjä on pääsyt Aamu-TV:n, iltauutisten kevennys-pätkään ja alue-uutisiin; aikakausi-lehtiin ja paikallis-lehtiin. Nimenomaan maiden ensimmäiset Nolla-eurot ovat saaneet hurjasti julkisuutta. Kolmen vuoden aikana Nollaeuron seteleitä on ilmestynyt jo yli 1000 versiota ja määrää kasvaa vauhdikkaasti.

 

Setelin vaikutusta kaupunkien ja avoimien nähtävyyksien vierailumäärään on tietysti vaikea mitata. Maksullisten turistipaikkojen kuten museoiden, eläintarhojen ja huvipuistojen kävijämääriin setelin myynti on monesti vaikuttanut positiivisesti.

 

Nollaeuron seteleitä on myös käytetty onnistuneesti määrättyjen projektien rahoituskanavana. Esimerkiksi Berliinin Kaupunginlinnan jälleenrakennuksen 105 miljoonan euron budjetti rahoitetaan osittain Nollaeurojen avulla. Neljäs seteliversio on jo tulossa, kun ensimmäiset kolme ovat hetkessä loppuneet myyntipaikoista ja nettikaupasta. 5 tai 10 euron hinnasta suurin osa menee suoraan linnan rakennuskustannusten kattamiseen. (http://berliner-schloss.de/en/)

 

Muutkin myyjät kohdistavat usein osan setelin myyntihinnasta tiettyyn kohteeseen: museot määrätyn esineen hankkimiseen, kaupungit nähtävyyden remonttikustannuksiin, eläintarhat jonkun eläimen ruokakuluihin jne.  

         

 

Keräily : Nolla-euroille on muodostunut kansainvälinen, voimakasti laajeneva keräilijäkunta Euroopassa ja USA:ssa. Keräilytarvikkeen suurvalmistaja Leuchtturm on julkistanut oman nolla-eurolle tarkoitetun keräilykansion. Jokainen keräilijä on tietysti erittäin kiinnostunut saamaan erikoisesti jokaisen maan ensimmäiset nolla-eurot kokoelmaansa. Monen 0-euron keräilyhinta on noussut jo lähelle 100 euroa. Nolla-eurojen katalogit, näyttelyt ja nettimyynnit takaavat setelille pysyvän julkisuuden. Kansainväliset tukkukauppiaat seuraavat tarkasti uusien setelien ilmestymistä. Heti Suomen ensimmäisen Nollaeuron tilauksen jälkeen vyöryivät tarjouspyynnöt ja ostotilaukset kauppiailta sekä setelin tilajaan että nolla-euro oy:n sähköpostiosoitteisiin. Käytännössä lähes koko 5000 kpl:n tulevan erän olisi voinut myydä kansainvälisille markkinoille. Osa on myös menossa sinne ja varmistaa sen, että tilaajan nimi ja kotimaa saa pysyvän kansainvälisen julkisuuden. 

     

 

Hinnat : Pyydä tarjousta 5000 tai 10000 kpl erän valmistuksesta.

 

 

Tilausmenetelmä : Tilaaja antaa kirjallisen tilauksen ja lähettää setelin kuvakenttään tarkoitetun kuvan mahdollisimman korkearesoluutioisena ja toivotulla tekstillä.

 

Valmistajan design-osaasto lähettää tilaajalle PDF-muotoisen vedoksen hyväksyttäväksi.

 

Toimitusaika on tällä hetkellä noin 8-10 viikkoa. 

 

 

 

nolla-euro oy                                                                                 www.nolla-euro.com   

Ahdenkallionkatu 68                                                                    hoefsulrich@gmail.com 

05820 Hyvinkää                                                                             Puh.: 0400-865 054

 

ALV rek.                                                                                           Y-2880858-9                                              

 

 

 

 

Passepartout: keskellä kenttä asiakkaalle - setelin oikea koko 135 x 74 mm